Immerse

Pár a Digic Pictures-nél dolgozó fórumozó ismerős úgy reagált, hogy ez a kép tökéletes példa arra, hogy egyszerű geometriával is lehet szép képeket alkotni. Sőt! Annyira inspirálta őket a munkám, hogy ki is emelték a 3DSurvival főoldalán.

A kép eredetileg egy V-ray gyakorlatnak indult. Megfelelő környezetet akartam építeni ahhoz, hogy tanulmányozhassam a V-ray GI motorjának működését.
Létre is hoztam egy egyszerű kísérleti környezetet, amiben dobálhatom a virtuális fotonokat.
Ezután valami ok folytán hirtelen többet láttam bele a betondobozokba és elkezdtem felfedezni azt. A végeredmény egy épületre emlékeztető helyszín lett.

Felpezsdítettem pár extra elemmel, mint lámpák kamerák, növényzet, kábelek..
A növényzetet leszámítva természetesen mindent magam modelleztem, textúráztam és shade-eltem.
A képen található geometriai elemek száma nem sok. A látvány gerincét a Nuke adja.

Az elkészítés során használt főbb szoftverek:

- 3DS Max
- V-ray
- Nuke
- Ivy gen (Thomas Luft)

Ez a végleges kép. A teljes méretű változatot itt lehet megtekinteni.

Egész egyszerűre sikerült a Nuke Node fám. Az eredeti kép HDR-ét még egy extra GI réteggel és egy RichDirt időjárás szimulációs réteggel is erősítettem. Ehhez még hozzájött az egész procedúra végén egy mélységkövetésre szánt Z réteg is. Így a későbbiek során újra is fókuszálhatom a képet a Nuke-ban. A jobb oldali kép a RichDirt végeredményét mutatja. A végleges képen annyira nem észrevehető a hatás.

Egy Wire kép a V-ray kamerájából. Ezen jól látható hogy a jobb felső fémlemezek nagyon erős sűrű wire-t kaptak. Ennek az az oka, hogy kézzel paint deform tool-al szerettem volna belevinni a természetes egyenetlenséget a lemezekbe. Ezt sikerült is véghezvinni, de nem optimalizáltam ezek után a modelt mert nem szerettem volna elrontani a tiszta normal-okat.

Itt a teljes szerkezet látható kívülről. A fekete box-ok nem mások mint blokkolók. A jelenet eleinte nagyon kontraszt szegény volt. Túl sok felesleges fény áramlott be a jelenetbe ezért ezzel a módszerrel csökkentettem azt.

Shade-elt nézet a biztonsági kameráról és a lámpákról.

Így néz ki a tetőről nézve.

Ez volt az első renderem a jelenetről.

Növeltem a fényerőn és hozzáadtam a jelenethez egy futónövényt, ami kicsit visszakapcsolja a betonoszlopokat a természethez.

Nem titok, hogy megjelenés terén a Mirror's Edge az egyik kedvenc játékom, így ennek a ténynek egyfajta projekciójaként beépítettem egy vörös vízelvezetőcsövet a jelenetbe. Itt kezdett bennem tudatosulni, hogy sokkal több diffúz fény van a jelenetben mint amennyire szükségem lenne.

Be is építettem a fekete fény blokkolókat a jelenetbe.

És ismét a végleges kép. Ami itt megtekinthető teljes méretben is.